Menu

Blog

Zâmbetul

“Zâmbetul este fericirea care se află chiar sub nasul tău” – Tom Wilson.

 

ZÂMBETUL ESTE UNIVERSAL

Se spune adesea că zâmbetul este un salut universal. În orice colț al lumii, el este  asociat cu fericirea, cu starea de bine. Indiferent de culoarea ochilor, a pielii, a înălțimii, a vârstei, a numărului de dinți din gură, a firelor de păr albe din cap, în toate limbile și în toate culturile identificăm ușor un zâmbet.

Jay Weinstein, un fotograf australian, a fotografiat mai mulți oameni zâmbind, în proiectul ”So, I asked them to smile”. Imaginile au un puternic impact emoțional. (Link aici: https://timesofindia.indiatimes.com/blogs/everything-social/this-photographers-effort-to-capture-smiling-faces-will-melt-your-heart/ )

 

 

 

ZÂMBETUL ȘI RÂSUL – MEDICAMENTE ALE FERICIRII

Aș cum spuneam, zâmbetul este o expresie a fericirii și a stării de bine, care eliberează endorfină în organism și oferă o senzație de bună-dispoziție. Se pare că mai multe studii au arătat că zâmbitul și râsul reduc stresul și întăresc sistemul imunitar. Pe lângă aceste efecte vindecătoare, se pare că este și contagios. Adevărul este că, atunci când râde, un bebeluș înveselește o întreagă încăpere de oameni. Din nefericire, anul acesta a fost mai greu să ne admirăm zâmbetele datorită pandemiei cu virusul Covid-19. Zâmbetul este acoperit de mască și singurul zâmbet vizibil este cel al ochilor. Se spune că ochii sunt oglinda sufletului, dar oare cât de ușor este să cunoaștem alți oameni sau pur și simplu să interacționăm în acest context nou, în care mai bine de jumătate de față este acoperită cu mască?

 

 

LUNA MAI – DIVERSITATE CU ZÂMBET

La Aletheea, luna mai a fost dedicată diversității. Am simțit nevoia să vorbim și despre unicitate în diversitate, așa că am ajuns să vorbim și despre zâmbet. Am discutat și despre femeile musulmane care, marea lor majoritate, au capul acoperit mereu, mai puțin privirea. Așa am ajuns să analizăm poze cu oameni cărora li se văd doar ochii și să încercăm să descifrăm care e starea lor de spirit. Pot doar să vă spun că nu a fost deloc ușor, dar a fost foarte stimulativ.

În acest context, unul dintre proiectele lunii a fost unul foarte haios și extrem de provocator. Într-o zi aparent obișnuită de vineri, părinții au fost provocați să identifice propriul copil după un singur element: zâmbetul. Iată câteva imagini sugestive!

 

 

Articol scris de prof. pentru învățământ primar Dorina Opran.