Menu

Blog

Vrem o școală ca afară…

Episodul 2 

Fericirea este binele pe care îl faci  

Recent am citit un interviu al lui Horia-Roman Patapievici și mi-am regăsit gândurile în cuvintele lui: ,,Fericirea constă în capacitatea de a face binele, pur și simplu. E banal – s-a spus dintotdeauna’’. O dovadă care susține ideea exprimată de proiectul Aletheea de final de an 2019, despre care vă spuneam în primul episod și care a însemnat pentru mulți dintre cei implicați atât fericirea de a dărui, cât și fericirea de a primi.

Sub umbrela Bunătățiiîn decembrie 2019, elevii și profesorii Aletheea au făcut produse variate, de sărbătoare și le-au dăruit în cadrul Târgului de Crăciun, printr-o tombolă (fig.1) 

Fig.1

Invitații care au primit produsele (părinți, bunici, alți membri ai comunității) au făcut donații pentru susținerea unui proiect în educație, respectiv pentru schimbarea mediului de învățare dintr-o clasă din Școala Cloșca – Cărpiniș, structură a Școlii Gimnaziale Simion Balint, Roșia Montană.

Din suma strânsă s-au cumpărat mese potrivite pentru sistemul de învățământ simultan, scaune, rafturi deschise pentru zona de bibliotecă, ludotecă, rafturi individuale pentru rechizite, panou pentru afișarea lucrărilor, whiteboard magnetic, covoare, cărți de povești, jocuri etc.

Cu ajutorul Herlitz România, elevii au primit ghiozdane echipate complet, cu rechizite pentru un întreg an școlar (fig.2).

Fig. 2

La proiect au pus umărul și părinții din Cărpiniș, care au pregătit spațiul: au zugrăvit, au vopsit, au igienizat încăperea, au asamblat mobila etc (fig. 3 și 4).

Fig. 3, 4

De rezultat s-au bucurat nu numai elevii școlii și familiile acestora, ci și profesorii din zonă (fig.5). La sfârșitul lunii februarie 2020, 30 de profesori pentru învățământul preșcolar, primar și gimnazial au folosit resursele din clasă într-un mod activ: au citit texte literare și informative; au colaborat identificând cele mai potrivite activități integrate și au discutat despre posibile soluții prin care pot face învățarea atractivă și semnificativă pentru fiecare nivel de vârstă.

Fig. 5

Privind în urmă, putem vedea partea plină a paharului: inițiativa comunității Aletheea a pus în mișcare mulți oameni și a însemnat luni întregi de muncă susținută. Totul a fost posibil pentru că am construit ÎMPREUNĂ! A fost un adevărat lanț de îmbrățișări și strângeri de mână nevăzute, tăcute, dar puternice.

Umbele de tristețe au legătură cu faptul că sunt mult prea multe nevoi în școlile din România și mult prea puține preocupări de a le acoperi. În continuare Vrem o țară ca afară, sub raportul predictibilității sistemului legal. Dacă în lege se spune că educația din România este o prioritate națională, atunci ne-am dori să se vadă acest lucru.

Acțiunea noastră ne-a adus fericire prin binele pe care l-am făcut, dar am consumat o enormă cantitate de energie pentru o normalitate.

Articol scris de Daniela Stoicescu, director educațional Aletheea