Menu

Blog

Mâine e o nouă zi! – importanța rezoluțiilor de astăzi

After all, tomorrow is another day!”, spunea Scarlet O`Hara, personajul principal din celebrul film „Pe aripile vântului”.

Da, mâine e o nouă zi, o zi pe care este util să o „programăm” de astăzi, împletită cu experiența trecutului. Trecutul, sau anul care s-a încheiat deja, înseamnă o sumă de evenimente și o pereche de ochelari, individuală, prin care fiecare vede și interpretează acele evenimente. Uneori lentilele au fost gri, alteori roz, uneori negre, alteori transparente. Am adunat prin intermediul lor gânduri și emoții care s-au tot plimbat în spectrul „plus…minus”, „pozitiv…negativ”. Este important să le adunăm, să le contabilizăm și să ne punem întrebări:

 • „La ce mi-au folosit aceste gânduri, emoții?”;
 • „Cu ce m-au ajutat ele?”;
 • „Ce am învățat din toate experiențele mele sau ale altora?”;
 • „Ce altă perspectivă aș putea adopta pentru a privi experiențele mele?”, „Ce ar schimba acest lucru?”;
 • „M-au ajutat gândurile și emoțiile să-mi ating obiectivele, scopurile, sau, mai degrabă, m-au împiedicat?”;
 • „Cum pot face/Ce pot face astfel încât gândurile și emoțiile mele să ma ajute să-mi ating scopurile?”.

Anul care tocmai a trecut a fost un an al schimbării și adaptării. Nu mică mi-a fost mirarea să aud de la copii lucruri/gânduri atât de pline de înțelepciune (pe care, uneori, nu le întâlnesc nici la unii adulți); anul 2020 a produs atât de multe insight-uri și introspecții la copii, încât nu am știut dacă ar trebui să mă bucur de maturitatea, de capacitatea lor extraordinară de a extrage esența și de filosofia de viață de care au dat dovadă sau să mă întristez că a trebuit să treacă prin această experiență neplăcută la vârsta de aur a omului, copilăria. Am ales să mă bucur de faptul că cei mici, dar și cei mari, deopotrivă, au rămas cu partea frumoasă și bună a lucrurilor, cu bucuria lucrurilor mărunte, cu aprecierea simplității, sincerității și frumuseții.

 • „Am învățat să nu-mi doresc lucruri de care nu am nevoie!”;
 • „Apreciez mai mult timpul petrecut cu familia și prietenii!”;
 • „N-am știut până acum cât de frumos este un răsărit de soare.”;
 • „Am descoperit cât de mult îmi place școala.”;
 • „Am învățat să iubesc natura.”;
 • „Am stat alături de cireșul din fața ferestrei și am trăit împreună cu el miracolul vieții!”.

Toate aceste răspunsuri profunde s-au transformat în rezoluții pentru noul an: „Un nou început”, „Fericire”, „Protecție”, „Speranță”, „Un an mai flexibil”, „Recuperare”, „Nou”, „Altfel”, „Curaj”, „Optimiști, împreună”, „Iubire”, „Bunătate”. Astfel, aceste rezoluții ne proiectează mintea să vadă și să facă lucruri care îi aduc beneficii, ne ghidează drumul spre atingerea scopurilor, oferă „repere valorice” creierului și ne ajută să vedem cu ochii minții „steluțele” care vor străluci în acest an în viața noastră. Creierul nu poate face diferența între realitatea exterioară  și cea interioară, imaginată. De aici importanța proiecțiilor, a gândurilor, a cuvintelor și așteptărilor.

Învățămintele frumoase trase din experiența anului trecut ne vor transforma „ziua de mâine” într-un „mâine” mai bun, mai strălucitor, mai plin de speranță, mai iubitor și mai cald. Toate gândurile, rezoluțiile, cuvintele vor deveni „predicții care se autoîmplinesc” și le vor ghida comportamentul.

Să le fim alături cu toate lucrurile bune pe care le-am învățat și să facem din „mâine” o zi mai bună decât „ieri”.

Mirela Tiganas – Psiholog clinician specialist/psihoterapeut