Menu

Noutăți

Inventează/ reinventează în luna mai

La Aletheea, luna mai a stat sub umbrela tematică INVENTEAZĂ/REINVENTEAZĂ, iar valoarea asociată acestei luni a fost CREDINȚA.

Când Leonardo da Vinci, acum 500 de ani, a desenat prima maşină de zburat, prima paraşută, apoi şi-a imaginat nişte maşinării de război care au devenit azi strămoşii tancului şi ai mitralierei, lumea le-a considerat o utopie. A inventa înseamnă nu doar a crea lucruri care nu au mai fost realizate până atunci; a inventa mai are un sens, pe care îl ştim cu toţii: acela de a prezenta drept adevărate lucruri imaginare.

Când ne gândim cum va arăta viitorul peste 50 de ani înseamnă că ne imaginăm utopii? Sau visăm? Sau poate construim!?

Am învăţat în ultimul secol că totul poate fi reinventat. Piesa muzicală intitulată „Capriciu nr. 24” a lui Paganini, spre exemplu, a fost reinventată cu mijloacele muzicale – tehnice şi stilistice – ale secolului al XX-lea: chitara electrică şi ritmurile rock au creat publicului o altă vibraţie (puteți umări aici clipul). Câteva sporturi (tenisul de câmp şi schiul) au dobândit o altă viteză, altă tehnică şi o altă calitate în exprimarea practicanţilor. Toate se datorează, în mare măsură, tehnologiilor moderne. Ba chiar şi ideologiile pare că se reinventează. Naţionalismul este o ideologie a secolului al XIX-lea şi a contribuit la formarea şi dezvoltarea statelor naţionale. În zilele noastre, politologii vorbesc despre „etnocraţie” care pare să existe la nivelul fiecărui stat şi este din ce în ce mai vizibilă în luarea deciziilor, în organizarea intituţională etc.

La Aletheea încercăm să reinventăm „şcoala”. Cu CREDINŢA că elevul, părintele şi profesorul sunt parteneri cu responsabilităţi egale în educaţia copiilor.

Printre proiectele prezentate la assembly-ul lunii mai au fost: expoziție de produse inventate din materiale reciclabile, costume inventate de copii, prezentare ceasuri vechi, noduri de eșarfă reinventate, cuvinte inventate la limba germană, mașina timpului la limba engleză etc. Assembly-ul a fost organizat pe 1 iunie, în ziua în care copiii au venit costumați la școală :)

  • Sofia de la clasa a III-a ne arată cum putem reinventa felul în care învățăm gramatica

  •  Clasa I engleză-germană a pregătit un moment surpriză

  • Clasa a V-a ne-a arătat cum a fost în excursia de la Predeal

De asemenea, la assembly-ul lunii mai am urmărit și retrospectiva activităților desfășurate în cel de-al doilea semestru de școală, atât pentru ciclul primar cît și pentru cel gimnazial.