Menu

Blog

Discuții despre Coronavirus 

 1. Aflați ce știe copilul dumneavoastră în acest moment

Acest lucru vă va oferi ocazia de a vă da seama dacă copiii au informații corecte sau greșite.

 1. Continuați discuția în funcție de cum vă ghidează copilul

Există copii care își doresc să discute foarte mult și deschis despre acest subiect ori pentru că reprezintă o noutate, ori pentru că au anumite temeri. De asemenea, există și copii care nu par foarte interesați și nu pun întrebări, lucru care este perfect în regulă.

 1. Oferiți confort și sinceritate

Încercați să vă focusați pe a-i face pe copii să se simtă în siguranță, dar oferindu-le informații adevărate. Nu le oferiți mai multe detalii decât sunt interesați să audă în acest moment. De exemplu, dacă cei mici întreabă de ce a fost nevoie de o măsură atât de drastică precum închiderea școlilor, puteți discuta deschis despre acest lucru, raportându-vă la nevoia de prevenție.

De asemenea, în cazul în care vi se pune o întrebare la care nu știți răspunsul, e în regulă să spuneți acest lucru. Puteți folosi întrebarea pentru a căuta împreună răspunsul, dar din surse sigure și avizate.

 1. Vobiti calm și liniștitor

Explicați-le că cei mai mulți dintre oamenii care se îmbolnăvesc simt că au răceală sau gripă. Rememorați puțin momentele în care ei au fost răciți ca să știe la ce să se raporteze. Copiii devin anxioși atunci când părinții se îngrijorează. Așadar, când discutați despre acest subiect, folosiți o voce calmă și încercați, pe cât posibil, să nu păreți foarte afectați.

 1. Oferiți-le copiilor spațiu pentru a-și împărtăși temerile

Este firesc ca cei mici să se îngrijoreze: „Aș putea fi următorul? Ar putea să mi se întâmple și mie?”. Anunțați-vă copiii că cei mici par să nu se îmbolnăvească precum adulții. Spuneți-le că pot apela întotdeauna la dumneavoastră pentru răspunsuri sau pentru a vorbi despre ceea ce îi sperie.

 1. Lăsați copiii să își oglindească sentimentele și gândurile prin artă

Îi puteți orienta pe copii către desen, muzică sau compuneri. Pornind de la ideea că sunt copii care nu vor neapărat să discute despre acest subiect sau că uneori nu reușesc să își găsească cuvintele potrivite pentru ce se întâmplă în zilele noastre, exprimarea prin artă i-ar putea ajuta mult.

 1. Fiți conștienți de modul în care copiii dumneavoastră primesc știri și informații

Copiii mai mari care se pot descurca singuri în mediul online pot accesa inclusiv informații care depășesc nivelul lor de înțelegere sau fake news. Îndrumați-i către conținut specific vârstei astfel încât să nu ajungă să găsească emisiuni sau știri care să îi sperie sau să le provoace anxietate.

 1. Ajutați-i pe copii să se simtă în control

Simțind că avem control în anumite situații, ne poate ajuta să diminuăm anxietatea care se poate instala în astfel de momente. Bineînțeles, excesul de control poate aduce mai multe dezavantaje decât avantaje. Din acest motiv, este importantă focusarea pe activitățile care ne pot ajuta în aceste momente, ca de exemplu spălatul pe mâini.

 1. Vorbiți despre obiectivul tuturor – acela de a menține oamenii în siguranță și sănătoși

Copiii mici ar putea fi liniștiți știind că spitalele și medicii sunt pregătiți să trateze oamenii care se îmbolnăvesc, iar copiii mai mari ar putea fi mângâiați să știe că oamenii de știință lucrează la dezvoltarea unui vaccin. Aceste discuții pregătesc copiii pentru toate schimbările din rutina normală.

 1. Puneți știrile în context

Dacă întreabă despre mortalitatea cauzată de virus, explicați-le că aceasta este rară și asociată cu alte boli. Urmăriți noutățile cu copiii astfel încât să puteți filtra ceea ce aud.

 1. Păstrați contactul cu prietenii și cu familia extinsă

De multe ori, copiii și adolescenții se îngrijorează mai mult pentru familie și prieteni decât pentru ei înșiși. De exemplu, dacă cei mici aud că persoanele în vârstă sunt mai susceptibile să fie grav bolnave, s-ar putea să-și facă griji pentru bunici. Lăsându-i să-și sune sau să se vadă prin intermediul unei platforme cu rudele sau cu prietenii, îi poate ajuta să se simtă mai liniștiți.

 1. Transmiteți-le copiilor că este normal să se simtă stresați uneori

Recunoașterea unor astfel de sentimente și speranța că vremurile stresante vor trece, iar viața va reveni la normal, poate ajuta copiii să-și crească rezistența.

 1. Schimbați obiectivul conversației

Discuția despre Coronavirus poate fi privită și ca pe o modalitate de a îi ajuta pe copii să învețe despre corpul lor, despre modul în care sistemul imunitar combate bolile.

 1. Stabiliți obiective pentru momentul în care virusul va trece

Este important pentru toți oamenii să-și seteze diverse obiective și să se gândească la perioada în care își vor relua viețile.

Articol scris de Bianca Stîncan – consilier educațional