Menu

Blog

Cum recunoaștem un profesor bun: 8 calități esențiale

Un profesor bun își lasă definitiv amprenta asupra dezvoltării armonioase a elevilor săi, printr-o sumă de calități esențiale care îl ajută să facă cinste vocației îmbrățisate. Orice părinte își dorește pentru copilul său un dacăl desăvârșit, însă știm oare să recunoaștem cu adevărat un profesor performant?

De-a lungul timpului, specialiștii în psihopedagogie au construit și reconstruit portretul unui profesor bun. Oare este de preferat să fie sever și autoritar sau tolerant și flexibil? Ar trebui să pună accent pe memorare sau aplicarea cunoștințelor? Teoriile sunt numeroase, însă evidențiază câteva calități esențiale, dezirabile, native și învățate, care fac un profesor sa fie bun. Iată care sunt acestea:

1. Profesorii buni sunt constructiviști

Constructivismul este o teorie a învățării diferită de educația tradițională, bazată pe un suport metodologic puternic în practica educativă. Profesorii constructiviști pun mai puțin accentul pe instruirea elevilor și mai mult pe construirea competențelor cognitive, fizice, atitudinale, emoționale și sociale ale copiilor.

Astfel, profesorii constructiviști integrează în procesul didactic multe componente spontane, cum ar fi învățarea prin descoperire, jocul, curriculumul la alegere, lucrul în echipă, experimentele etc. Să fii un astfel de profesor implică mult curaj, o pregătire aparte și o perfecționare continuă, însă rezultatele obținute sunt excepționale.

La Aletheea, profilul  profesorilor este de tip constructivist și implică:

  • Dragoste pentru oameni;
  • Invățare motivantă și semnificativă;
  • Înțelegere în profunzime a proceselor și fenomenelor;
  • Lucrul în echipă;
  • Gândirea creativă (laterală);
  • Multă imaginație;
  • Excelente abilități de comunicare;
  • Pasiune pentru povești și lectură;
  • Răbdare;
  • Simțul umorului.

constructivisti

Astfel, elevii profesorilor noștri constructiviști învață să exploreze realitatea, să fie autonomi, să-și exprime opiniile și dorințele, să pună întrebări și să obțină informațiile de care au nevoie. Copiii vin la școală cu plăcere, deoarece nicio zi nu seamană cu cealaltă, fiind expuși unei schimbări permanente a stimulilor de învățare. Totodată, curricula favorizează dezvoltarea individuală a copiilor, profesorii stabilind ritmul de învățare în functie de stadiul de dezvoltare al fiecărui elev.

2. Un profesor bun este echitabil

Un profesor bun se menține el însuși la standardele impuse elevilor săi. El aplică reguli și coordinate pe care le respectă la rândul său, pentru a consolida o legătură apropiată și sinceră cu copiii.

3. Un profesor bun este adaptabil

Performanța la catedră se obține și printr-o adaptabilitate sporită, schimbând lecția sau activitățile spontan, pe fondul unei situații imprevizibile. Dacă elevii par să nu înleagă un concept, de pildă, un profesor trebuie să identifice pe loc modalitatea mai bună prin care să-l explice.

4. Un profesor bun este atent la nevoile individuale

La fel de important este ca un dascăl să descopere personalitatea și interesele fiecărui elev și să introducă în actul pedagogic acele componente distincte care să ajute cu adevărat copiii să învețe și să se dezvolte.

5. Un profesor bun știe să lucreze în echipă

Abilitatea de a colabora eficient cu ceilalți profesori, cu părinții, administratorii școlii și cu alte părți implicate direct sau indirect în formarea elevilor este o altă calitate esențială a unui profesor bun.

În foarte multe situații, în școala Aletheea acționăm folosind conceptul de „team teaching”. Exemple: clasele pregătitoare, a II-a și a IV-a – unde avem un grup numeros de elevi, cu doi profesori pentru învățământ primar. Toate clasele de primar și de gimnaziu, la limba engleză, lucrează cu doi profesori , unul român și unul nativ. Clasele de gimnaziu au doi diriginți etc. Team Teaching este un mod de lucru colaborativ care se bazează pe încredere, comunicare, consecvență, organizare, flexibilitate, respect și sprijin reciproc.

1

6. Un profesor bun este creativ

A prelua un concept și a-l contura într-o lecție originală, interactivă și dinamică este o altă aptitudine de bază pe care un profesor bun o deține. Un astfel de dascăl va fi întotdeauna capabil să capteze atenția elevilor săi și să-i facă să își dorească repetarea acestor experiențe la clasă.

7. Un profesor bun este empatic

A fi sensibil la dificultățile cu care se confruntă elevii, deși la prima vedere nu intră în atribuțiile de la clasă, este o calitate excepțională a unui profesor. Atunci când un dascăl reușește să privească lucrurile din perspectiva elevilor săi, devine cu adevărat un mentor pentru aceștia în drumul lor către succes.

8. Un profesor bun se perfecționează constant

Proverbul“Omul cât trăiește, învață” are o importanță deosebită în vocația de dascăl. Un profesor bun se preocupă în permanență de propria sa perfecționare, găsind în sine resurse infinite de voință în a evolua. Iar această instruire continuă nu se referă doar la stăpânirea disciplinei predate, ci și la îmbunătățirea metodelor didactice și de relaționare cu copiii, ca un bun psiholog care știe ce abordare să adopte la nivel comportamental.

La Aletheea, profesorii noștri  participă săptămânal la ateliere susținute de consilierii educaționali, pentru a explora cele mai bune tehnici și metode de a interacționa corect cu elevii la clasa în diverse situații problematice.

Citește și:

Generația milenarilor: pregătirea pentru profesie