Competiția este un concept pe care s-a bazat decenii întregi sistemul tradițional de învățământ, ca motivație principală pentru elevi. De-a lungul timpului, specialiștii în educație au elaborat diverse teorii și argumente pro sau contra acestui principiu. Vă invităm să le trecem sumar în revistă și să dăm un verdict: este mediul concurențial benefic sau nu pentru un copil?

Școala este ca o a doua casă pentru copii. Este locul în care elevii învață, se dezvoltă din toate punctele de vedere, își fac prieteni și ajung, inevitabil, să se compare cu cei din jur. Ce rol are competiția mediul școlar, dezbatem mai jos.

Potențialele beneficii ale competiției la școală

În vreme ce anumite cadre didactice sunt de acord că elevii pot culege beneficii atunci când funcționează într-un sistem competițional, un număr tot mai mare de specialiști în educație susțin contrariul.

Iată ce spun partizanii competiției la școală despre potențialele sale efecte pozitive:

  • Competiția conferă o componentă ludică activităților școlare;
  • Fiind partea unui joc care are un anumit obiectiv (de a lua locul întâi), copiii învață că autoperfecționarea este importantă. Dacă totul se petrece într-o echipă, elevii învață ce înseamnă să fii lider sau un bun coechipier
  • Prin competiție, elevilor li se deschide apetitul pentru succes
  • În încercarea de a face performanță, elevii învață să-și depășească temerile și nesiguranțele
  • Competiția îi motivează pe elevi să dea tot ce-i mai bun și, uneori, să intre în competiție cu ei înșiși.

Pericolele competiției la școală

Ne amintim cu siguranță presiunea de a lua un premiu cu coroniță la sfârșitul anului școlar, pentru a ne simti validați ca persoane demne de admirație din partea părinților și a profesorilor. Sau de olimpiadele școlare la care nu toți participam din dorința proprie de a face performanță, ci din obligație. Aceste două situații vorbesc despre pericolele competiției în mediul școlar, asociate cu o stimă de sine scăzută și multe alte lacune în dezvoltare.

Iată care ar fi, în mare, argumentele contra competiției la școală:

Fiecare copil este diferit. Pentru un elev talentat la arte sau sport, a-l forța să concureze cu un coleg priceput la științe exacte înseamnă să-l condamni la o viață de nesiguranță în forțele proprii;

  • În cazurile în care succesul școlar se măsoară exclusiv prin a câștiga, pierderea locului fruntaș este resimțită de un copil ca un eșec;
  • Elevii care nu excelează la o anumită competiție pot deveni complet lipsiți de motivație pe termen lung, în toate activitățile;
  • Elevii care se dezvoltă într-un mediu competițional resimt cel mai puternic presiunea performanței, ce poate conduce la epuizare, scăderea stimei de sine sau depresie;
  • Noțiunea de “a pierde” se poate transforma într-o experiență traumatizantă pentru un copil, în special la vârste fragede;
  • Foarte puțini copii sunt cu adevărat motivați de ideea de competiție. Cei mai mulți au nevoie să-și descopere veleitățile și să simtă satisfacția atingerii unui obiectiv personal.

Competiția la Aletheea

La Aletheea, competiția lipsește sau este limitată strict la jocuri și activități extracurriculare. Filozofia școlii noastre înglobează respectarea și valorizarea diversității și a unicității.

Deoarece fiecare copil este unic, Şcoala Aletheea ia în considerare inteligențele multiple ale copiilor, respectând ritmul şi capacitatea de dezvoltare, modul de gândire şi de acţiune, motivaţiile, interesele şi individualitatea fiecărui elev în parte.

Educaţia este un proces viu şi în continuă mişcare. Indiferent de disciplină, orele de clasă sunt interactive, adresându-se experienţei elevului, favorizând implicarea sa intelectuală şi emoţională. La Şcoala Aletheea, urmărim expunerea elevilor unei palete mari de posibilităţi de învăţare şi experienţe în cadrul unui mediu pedagogic primitor, pozitiv şi motivant.

18816136_1392094620827631_413672072_n

Elevii se dezvoltă şi învaţă în moduri diferite şi în ritmuri diferite, toate domeniile de educaţie şi dezvoltare având o importanţă egală şi fiind strâns legate pe tot parcursul „şlefuirii” educaţionale.

Competiția este înlocuită la Aletheea cu colaborarea, în acest spirit desfășurându-se activitățile de învățare în tot ansamblul lor. Copiii care înțeleg că sunt valoroși în propriul mod și care sunt sprijiniți să-și dezvolte propriile talente sunt viitorii adulți echilibrați, care au succes prin competențe dobândite altfel decât încercând cu orice preț să câștige locul fruntaș într-o întrecere prea puțin relevantă pe termen lung.

Citește și:

5 jocuri care dezvoltă inteligența emoțională a copiilor

Cum vă dați seama dacă școala copilului îi sabotează viitorul profesional

9 capacități ale creierului care ne ajută să ne atingem orice obiectiv

 

Comments are closed.