Menu

Blog

CELE CINCI LIMBAJE DE IUBIRE ALE COPIILOR. Poveste de conștientizare

Dragii mei,

 Oamenii sunt precum copacii. Chiar sunt! Au în comun mai multe feluri de a se transforma. Oamenii sunt precum arborii din jurul lor și este tare folositor dacă cei dintâi înțeleg acest lucru.

Deși nu sunt rare ocaziile când copacii cresc singuratici, ideal este ca ei toți să trăiască în grupuri mai mici sau mai mari, numite păduri. Aici e important să se simtă în siguranță, să aibă pace, armonie, să existe mai multe luminișuri decât părți de umbre…

În astfel de locuri, copacii maturi seamănă cu părinții sau cu profesorii care sunt conștienți de rolul pe care îl au. Copacii se bucură și trăiesc natural aceste experiențe frunzoase! Sunt responsabili pentru creșterea frumoasă a copăceilor din jur, asigurându-le fundamentul de iubire, legături stabile și siguranță.

Copacii maturi îi ajută pe cei mai mici hrănindu-i necondiționat cu o sevă care se poate materializa în diferite forme: SEVA mângâierilor și a îmbrățișărilor, SEVA cuvintelor de încurajare, SEVA Timpului acordat, SEVA darurilor, SEVA bunelor servicii. Ce fac copacii maturi cu această SEVĂ? CUM PROCEDEAZĂ pentru a le asigura celor mici rădăcini care le aduc siguranță și îi ajută să se dezvolte armonios?

De când primii copăcei apar în preajma lor, copacii maturi activează seva mângâierilor. Aceasta are o energie aparte, pentru că, cel puțin până puiuților le dau primele frunze sau primele rădăcini firave, această sevă este prima care îi face să se simtă în siguranță. Fără seva caldă și mângâietoare a ramurilor celor mari, puiuții încep să se simtă nesiguri, oarecum în pericol. În acest caz, orice adiere și orice legănare este totul. Iată cum funcționează prima sevă a copacilor care își exprimă firesc iubirea.

Intră apoi în scenă seva vorbelor de încurajare. Aici un rol foarte important îl are și glasul întregii păduri, cântecul ei, la care participă zefirul (vânt bun și blând căruia îi place să se joace prin frunzele copacilor). Dacă  această sevă este potrivită pentru puiuț, acesta va continua repede să înfrunzească și să fie din ce în ce mai verde. Câte nuanțe de verde cunoașteți?

Când puiuțul mai crește puțin, arborele matur înțelege și mai bine ce simte cel mic, cum se dezvoltă, care sunt dovezile care îl fac să se simtă iubit. Arborii maturi vor încerca seva darurilor valoroase din punct de vedere al formării de sine. Știu să nu cadă în capcana acelui dar interesat care ar putea strica tot ce au făcut deja.

De asemenea, o rază bună de soare poate face minuni. Timpul oferit, odată cu razele de soare, creează miracole. Ei simt că au toate resursele necesare să mai crească puțin, să mai dezvolte un ram, o serie de frunzulițe haioase, plus multe alte flori, încă în stadiu de muguri catifelați.

Există încă o sevă care poate hrăni rădăcinile cu multă iubire și este cea a serviciilor de calitate, care pot părea banale pentru copacul adult, dar sunt vitale pentru puiuț.  Este important ca arborele matur să aibă răbdare, să analizeze mișcările în vânt și în lumină a copacului fraged, pentru a face alegerea corectă, în acord cu rădăcinile și cu trunchiul celui mic. Uneori, poate fi nevoie  de mai puțin decât își poate imagina cineva.

După această invitație la cunoașterea iubirii prin energia copacilor, putem spune că este important să dăruim o parte din seva noastre celor mici, ca să ne asigurăm că au un rezervor mereu plin pentru situațiile furtunoase sau marcate de alte năzdrăvănii mai puțin plăcute. Este esențial să înțelegem că seva se oferă necondiționat și că nu funcționează la fel pentru copăcei diferiți, ia forme distincte și îi transformă în mod unic. Ei se simt iubiți necondiționat, deci devin siguri pe sine și în armonie cu ei înșiși. Este esențial să folosiți toate sevele, dar să o alegeți pe cea potrivită fiecărui copăcel. 

Vă doresc multă lumină, seve bune și rădăcini miraculoase.

 

                                                                                                    Autor: prof. Aniela Mancaș

Cele cinci limbaje ale iubirii nu-mi aparțin. Conceptele sunt preluate dintr-o carte clasică în domeniul educației, Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor, de Gary Chapman și Ross Cambell. Am folosit ediția a V-a, apărută la Editura Curtea Veche, 2018.

Am vrut să îi dau o altă interpretare, prin crearea unui discurs metaforic, care să se adreseze direct emoțiilor și puterii de a ne imagina, de a ne transpune!

Sursă: Grădina bunicii mele/ arhiva personală