Despre mindfulness se discută intens în ultima vreme, în rândul specialiștilor și persoanelor preocupate de dezvoltarea personală. Psihoterapeuții recomandă copiilor o serie de exerciții cu efecte fantastice în întărirea minții și a corpului.

Termenul de mindfulness, tradus în limba română prin „plinătatea minții”, se referă concentrarea atenției în mod intenționat și cât se poate de pozitiv asupra stării interioare, observând și trăind complet emoțiile, sentimentele și trăirile prezentului.

Studiile dedicate acestei tehnici psihologice au descoperit o serie de beneficii derivate, de la o mai bună gestionare a stresului și a anxietății, până la atenuarea simptomelor asociate cu autismul sau ADHD-ul și creșterea performanței școlare.

Copiii reușesc mai bine decât adulții să se concentreze pe ceea ce simt în prezent, astfel că ei trebuie să fie încurajați să nu-și piardă această abilitate importantă. Exercițiile de mindfulness funcționează optim, pentru copii, la o durată de aproximativ 5 minute.

Gata de joacă?

Exercițiile de respirație

Puneți copilul într-o poziție confortabilă și rugați-l să închidă ochii. Apoi întrebați-l cum își simte respirația, ținând o mână pe burtică, timp de cinci inhalări și expirări.

Încurajați copilul să-și imagineze că gândurile și emoțiile lui sunt închise în baloane de săpun luate de vânt sus de tot, până când dispar în orizont. Repetați exercițiul încă de 5 ori și puneți-l în practică în special atunci când copilul este agitat, nervos, irascibil sau preocupat.

Norișorii gândurilor

Acest exercițiu derivă din cel al respirațiilor, însă este puțin diferit. Rugați copilul să inspire adânc pe nas și să expire de trei ori. Pe măsura ce inspiră, spuneți-i să-și imagineze cum gândurile se formează în mai mulți norișori deasupra capului, care se îndepărtează la fiecare expirare. Respirațiile trebuie să fie lente și adânci, iar atenția să fie concentrată exclusiv pe gândurile din acel moment.

Conexiunea trup-minte

Postura corpului și miscările pe care le facem au un efect puternic asupra modului în care ne simțim și a felului în care suntem percepuți. Anumite poziții corporale reușesc chiar să schimbe procesele chimice ale organismului.

Într-un spațiu liniștit, unde se simte în siguranță, încurajați copilul să încerce următoarele miscări, încurajându-l să se gândească la ceea ce simte atunci când le execută.

  • Superman. Copilul trebuie să stea cu picioarele depărtate la nivelul șoldurilor. Cu pumnii încleștați, rugați-l să-și ridice brațele deasupra capului, astfel încât să-și întindă cât mai mult corpul. Acest exercițiu întărește sentimentul de putere și mândrie sau încredere în forțele proprii (vezi postura atleților cu mâine ridicate atunci când trec linia de finish).
  • Wonder Woman. Încurajați copilul să stea în picioare, cu spatele drept, picioarele depărtate ușor și mâinile așezate pe șolduri. Apoi spuneți-i să privească înainte, cu capul drept. Această postură, la fel ca precedenta, îi oferă copilului curaj și încredere că poate depăși orice moment dificil (este utilă atunci când cel mic este anxios din pricina unui lucru).

Puteți adăuga acestui exercițiu și explorarea simțurilor. Întrebați copilul și ce aude, vede, miroase etc.

Safari

Acest exercițiu nu propune întocmai o expediție în safari, ci mai degrabă simularea unei astfel de experiențe în orice fel de mediu natural (în parc, în grădină, în pădure sau la plajă).

Miza este ca micuțul să-și ascută bine simțurile, să-și oprească șirul gândurilor și să se concentreze foarte bine pe o misiune specială – să caute orice fel de animal sau insectă ar putea identifica în jurul său, făcând liniște și fiind într-o stare deplină de alertă. Obiectivul poate fi să descopere o specie încă neștiută de umanitate (nu atingerea lui este importantă, ci starea copilului încercând să o facă).

Mixul de arome

O altă cale minunată de a exersa mindfulness-ul este concentrarea pe simțul mirosului și pe trăirile sau amintirile trezite de o anumită aromă. Pregătiți copilului o tavă de surse frumos mirositoare – lumânări parfumate, flori, ierburi proaspete, fructe, vanilie, scorțișoară etc., apoi rugați-l să le identifice (fiind legat la ochi) și să spună ce se întâmplă în mintea lui când percepe un anumit miros. De pildă, scorțișoara îi poate aminti de Crăciun, lavanda îl poate duce pe câmpul din apropierea casei bunicilor sau lămâia îi poate trezi o altă amintire plăcută dintr-o vară.

Deși aparent simple, banale și puerile, aceste exerciții antrenează conștientiezarea sinelui, ceea ce conduce în cele din urmă la o mai bună autocunoaștere, la îmbunătățirea autocontrolului, la depășirea fricilor și a stărilor nervoase, precum și la stabilirea de relații mai armonioase cu cei din jur. Și ce ar fi mai important de învățat un copil, decât această artă a minții?

Sursa inspiratie: https://www.heysigmund.com/

Citește și:

Trucuri precise de creștere a IQ-ului

5 jocuri care dezvoltă inteligența emoțională a copiilor

Cum să le citiți copiilor ca să devină adulți de succes

Cum să învățăm copiii să iubească știința

Comments are closed.