Sindromul mamei competitive se referă la tendința de a avea așteptări nerealiste de la propriul copil, dintr-o nevoie aprinsă de a resimți o poziție superioară față de alte mame. Această atitudine determină copilul să dezvolte o stimă de sine scăzută și să fie nesigur în luarea propriilor decizii. Important de menționat este că, de cele mai multe ori, mamele competitive nu au nici cea mai vagă idee asupra efectelor pe care le produc. Care sunt semnele care vă arată că suferiți de acest sindrom, aflați mai jos.

Mamele pot merge până la Lună și înapoi pentru reușita copiilor, fie ea academică, sportivă sau de altă natură. În vreme ce este firesc să-ți stimulezi copilul să evolueze, problema intervine atunci când setezi așteptări nerealiste și tot mai puțin rezonabile.

Pentru a fi complet cinstiți, o doză de competiție există în fiecare mamă. Încă de la aflarea sarcinii, femeile își compară burticile, modalitatea de a naște, revenirea la greutatea normală, alăptarea, apoi metodele cele mai bune de parenting. Maternitatea este ca un joc plin de provocări, în care mândria izvorăște cumva natural și poate scăpa foarte ușor de sub control.

Mamele competitive nu percep, de obicei, ce presiune pun pe copilul lor. Mai mult decât atât, obișnuiesc să evidențieze defectele altor copii și ale mamelor acestora, doar pentru a-și impune superioritatea. Au obiceiul să-și laude copilul în fața tuturor și să subestimeze inteligența și competența celor din jur.

Semnele de mai jos sunt de ajutor în depistarea sindromului mamei competitive.

Nu suportați să vă vedeți copilul obținând un loc codaș la un concurs

Orice mamă crede că urmașul ei merită să câștige în viață, însă o mamă rațională știe că un copil nu poate fi câștigător la toate competițiile și jocurile la care participă. Dacă vă scoate din minți ideea că cel mic ar putea să obțină un loc codaș la un concurs, ba mai rău, aruncați acuze că lucrurile au fost “aranjate”, este semn clar că sunteți o mamă competitivă.

Vă încurajați copilul să trișeze

“Scopul scuză mijloacele”, pare să fie deviza mamelor competitive, care nu de puține ori își îndeamnă copiii să apeleze la orice tertip (fie el și trișatul), doar pentru că cel mai important este să câștigi sau să obții un loc mai bun decât vecinul. Când etica și corectitudinea nu se mai numără printre prioritățile educației date copilului, lucrurile încep să meargă într-o direcție foarte greșită.

Exagerați cu privire la performanțele copilului

Fără excepție, mamele competitive caută în permanență motive să evidențieze performanțele copilului, exagerând de multe ori în evaluarea lor. O mamă de acest fel poate pretinde foarte convinsă că primele cuvinte alte copilului au fost în franceză, nu în limba română, probabil pentru că cel mic este de fapt un geniu în domeniul lingvisticii și a învățat încă din burtică expresii în limbi străine, de la filmele urmărite de mama lui.

Vă comparați copilul cu alții

O mamă competitivă își va compara în permanență copilul cu alții de vârsta lui, din mai multe motive. Fie pentru a se lăuda cu propriul copil, când are argumente de pe urma comparațiilor, fie pentru a-și motiva copilul să fie mai bun într-o privință, pentru a nu fi mai prejos.

Faceți din țânțar armăsar

Vă dezamăgește până și cea mai mică greșeală a copilului, uitând parcă de vârsta lui și de faptul că nici măcar adulții nu sunt perfecți. O notă de 9, în loc de calificativele maxime primite de obicei, este resimțită ca o reală catastrofă. Mamele competitive se așteaptă ca fiecare aspect al vieții copilului să fie la superlativ.

Aveți tendința să cosmetizați adevărul

Multe mame vor fie super-mame cu super-copii care primesc cele mai bune roluri în piesele de la școală și sunt aleși întotdeauna primii într-o echipă. Iar când realitatea contrazice acest scenariu, mama competitivă poate să ascundă adevărul și să pretindă în fața rudelor că fetița ei a fost Albă-ca-Zăpada la serbare, nu oglinda vorbitoare. Această atitudine nu greșită doar prin prisma faptului că i se dă copilului un exemplu negativ, ci și pentru că îl face pe acesta să se simtă inferior.

Vă obsedează evoluția copilului

Cumpărați jucării care promit să crească IQ-ul copilului în mod obsesiv? Îl obligați pe cel mic să învețe literele alfabetului, deși  nu a împlinit încă doi ani? Momentele petrecute cu copilul sunt compuse din activități educaționale și rareori distractive? Iată un alt semn că dorința de a vă mândri cu evoluția fantastică a copilului, demnă de Cartea Recordurilor, a scăpat de sub control.

Vă dezamăgește grav copilul când nu se comportă așa cum vă așteptați

Pentru un părinte echilibrat și relaxat, este firesc să-și vadă copilul comportându-se și altfel decât i s-a impus de către un adult. Dar pentru o mamă competitivă, orice abatere de la sugestiile ei este luată extrem de personal, considerând că a eșuat ca părinte.

Îi copleșiți pe cei din jur cu poze și filmulețe

Cine nu vrea să-și împărtășească cea mai mare bucurie a vieții? Este normal să publici o fotografie interesantă cu copilul sau o filmare, însă când o faci zilnic și fără control, nu doar că îi copleșiți pe cei din jur, ci agasați și copilul, îl supraexpuneți inutil și vă petreceți timpul cu aparatul foto în mână, în loc să-l folosiți jucându-vă și interacționând cu copilul.

Psihologii spun că, în loc să obligați copilul să fie obsedat de primul loc, este nevoie pur și simplu să-l ajutați să fie cea mai bună versiune a sa fiindu-i alături, petrecând timp de calitate alături de el. Cel mai important pentru succesul educației este să-i dați copilului siguranța că îl iubiți necondiționat.

Răspuzând în permanență așteptărilor unei mame competitive și comparându-se obsesiv cu cei din jur, copilul crește cu probleme grave legate de stima de sine. Presiunea exagerată din partea părinților împinge, de obicei, copilul către eșec.

Citește și:

6 lucruri pe care copiii anxioși nu au curaj să le spună profesorilor

Ce se întâmplă în creierul unui adolescent

Comments are closed.